Coming soon

"Na baru s Masarykem" - autorova připravovaná novela. Již brzy i na Vašem nočním stolku.

sobota 11. května 2013

SETKÁNÍ PO LETECH

1/

     Toho večera to byla již jejich "třetí" společná schůzka. ON jel tramvají číslo dvě, ONA trojkou. Cílem byla indická restaurace kousek od centra. Oba mají rádi cizokrajnou kuchyni a hlavně povídání u dobrého jídla a vína. 

     Když vešla do restaurace, držela mobil u ucha. Právě jí volal její ex. Z jejího výrazu bylo patrné, že k rozchodu došlo nedávno. Hovorem se nesly rádoby vtipné momenty a omluvně - smutné výrazy. Zatímco ONA stále volala, ON si zapálil cigaretu a předstíral listování v Menu, což bylo zbytečné, jelikož si jej den předem přečetl na internetu. Když domluvila, její výraz se proměnil v úsměv a oni si mohli konečně vybrat večeři. Z následné situace zapomněl zmínit, jak moc jí to sluší.

     Po večeři, kdy ONA si objednala Chicken Tandoori Tikka a ON Keema Palak, už nepadla zmínka o společném mini románku, který prožili před lety na gymplu. Teda ani jedna klišé zmínka z její strany. Nejednalo se však o nějakou velkou lovestory. V šestnácti letech řešili pouze to, co si oblečou a jestli mají dost peněz na cigarety. Od té doby se patnáct let neviděli. 

2/

     Potkali se letos těsně po Vánocích a domluvili se na posezení u kávy. Jejich "první" schůzka a šálek kávy se postupem večera kafkovksy proměnil na skleničky Jamesona a Kpt. Morgana. Kolem nich bylo tolik cigaretového kouře, jenž mohl konkurovat černobílým americkým filmům noir. Jelikož se rozešli v dobrém, nemuseli probírat nedořešené záležitosti z minulosti. Potěšilo ji, když si vybavil, jak před lety seděli v zapadlé hospůdce na okraji města a v televizi právě běžela úvodní znělka k seriálu M.A.S.H. s názvem "Suicide is painless". Když se jí díval do očí, uvědomil si, že je stále stejně krásná a upovídaná. Její výraznější nos ho i po tolika letech nepřestával bavit. Vyprávěli si, co každý z nich za tu dobu zažil. Několikrát se dokonce jen těsně minuli, a tak jeden nevěděl o tom druhém. 

3/

      "Druhá" schůzka probíhala ve stejném duchu. Smáli se, jedli a drze flirtovali. K večeru se u taxíku tichým a dlouhým pohledem rozloučili a každý odjel svým směrem. Otázka, zda nechtějí jet k tomu druhému domů na pověstný šálek čaje, visela ve vzduchu. Ale ani jeden z nich k tomu neměl dost odvahy. 

4/

      Když vycházeli z indické restaurace, rozhodli se, že se ještě půjdou projít nočním městem. ON jí recitoval básně Rimbauda a Verlaina, ONA přispěla Puškinem. Literatura byla jedna z mnoha jejich společných zálib. Do polibku chybělo pár vteřin, ovšem nepolíbili se. Dívali se do očí. Čas v tu chvíli ubíhal pomalu a slova uvízla kdesi nad nimi. U její tramvajové zastávky se domluvili na další večeři, chtěli totiž vyzkoušet nedávno otevřenou sushi restauraci. 

     Nastoupila do tramvaje. ON stál na chodníku. Skrz sklo se na něj usmála tak, že se mu rozbušilo srdce a ON naprázdno polknul. Ozvalo se zazvonění oznamující zavření dveří. Na poslední chvíli naskočil za ní do tramvaje. Políbil ji.

"Nemůžeš odjet beze mě." řekl ON.

Žádné komentáře:

Okomentovat