Coming soon

"Na baru s Masarykem" - autorova připravovaná novela. Již brzy i na Vašem nočním stolku.

pátek 17. května 2013

WHISKEY ZÁSADNĚ BEZ LEDU


1/

Když pracuje za barem pěkná holka, máte jistotu, že Váš lokál nebude nikdy prázdný. Podobně tomu tak bylo i v baru Terra Blues na 149 Bleecker street, kde již druhým rokem rozlívá slintajícím chlapům whiskey za čtyři dolary bývalá baletka Nancy, která po úraze pověsila piškoty na hřebík.

Mezi hosty nebyl nikdo, kdo by to na Nancy alespoň jednou nezkusil. Občas se ji nějaký nešťastník snažil pozvat někam ven, ale vždy tvrdě narazil. I přesto měla Nancy největší dýška ze všech barmanek.

2/

Brian se právě vracel domů z knihovny, kde začal pracovat hned po střední škole. I když byl defacto abstinent, rozhodnul se, že si skočí na drink. Znáte to, někdy je prostě den, kdy se ten panák výborně hodí. 

V baru je poměrně velký ruch, aby taky ne, právě probíhá Super Bowl, finálový zápas amerického fotbalu a proti sobě stojí domácí tým NY Giants versus New England Patriots. Volné místo k sezení nebylo, rozhodnul se tedy pro barovou židli. Poprvé, kdy na něho Nancy promluvila, nebyl schopen ze sebe vydat kloudnou odpověď. Zamumlal jen cosi o vodě. S ženami to moc neuměl, čehož si všimla jak Nancy, tak i osazenstvo baru. Jakýsi taxikář John mu poradil, že nejdřív musí počkat, než se o Nancy budou ucházet lékaři, právníci a sportovci, poté je na řadě on. Brian ho nechápavě vyslechnul a nedokázal uvěřit, že by si ostatní mohli myslet, že se o krásnou barmanku pokouší. 

Po oslavě vítězství NY Giants se bar náhle vylidnil. Brian popíjel svou vodu sám na baru. Když se jej Nancy zeptala, jaký měl den, odpověděl, že knihovníci mají jeden z nejnudnějších životů, pokud zrovna nečtou nějakou knihu. To Nancy oslovilo a poprosila ho, zda by jí nějakou knihu příště nedonesl. Takto jednoduše se spolu seznámili. Žádná věda. 

3/

Brianovy návštěvy v baru u Nancy byly stále častější. Povídali si o svých životech a zážitcích. Po 3 měsících Brianovi nedělalo problém rozeznat dobrou whiskey od té špatné. Přiučil se i základní rozdělení, například že oni (Američané) a Irové píší whiskey, naopak Kanaďané a Skotové whisky a která se vyrábí z jakých surovin. I když nebyl Brian ukázkový příklad krasavce, Nancy se líbil. Bohužel byl značně stydlivý. Uvolnit se, ho dokázalo jen pár drinků whisky či whiskey. 

4/

Po půlroce od prvního setkání s Nancy se Brian podstatně změnil. Práce ani čtení knih jej nebavilo. Raději vyhledával putyky s levnou whiskey a v 11 večer chodíval za Nancy a bar s ní zavíral. Bohužel, ze stydlivého a chytrého muže se stal ochlasta a povaleč. Jednou, kdy už mu Nancy nechtěla nalít dalšího panáka, do skleničky ve tvaru tulipánu, ji udeřil. Jakmile si uvědomil, co udělal, utekl pryč a zpil se do němoty. 

Když se po dvou dnech probudil z kocoviny, na nic si nevzpomínal. To si již uvědomil, že není vše v pořádku. Z práce ho vyhodili a on se rozhodnul, že se bude léčit. Půl roku strávil v psychiatrické léčebně pro závislé na alkoholu, kde se mu pití opravdu zprotivilo. Přesto stále myslel na Nancy a modlil se, aby na něj vzpomínala v dobrém. 

5/

Za šest měsíců odešel z léčebny s čistým štítem. Na alkohol neměl ani pomyšlení. Změnil povolání a jako realitnímu makléři se mu dařilo skvěle. Jednoho dne se rozhodnul, že se staví za Nancy do baru. Koupil jí květiny a cestou si promýšlel jeho omluvnou řeč, kterou uměl prakticky zpaměti z dob léčení. Vypadal dobře, už to nebyl ten stydlivý a nesebevědomý Brian jako dříve. 

Bar žil opět svým klasickým životem. Nancy však nezahlédnul. Zeptal se tedy nové barmanky, zda zde ještě Nancy pracuje. Ta mu však sdělila pro něho špatnou zprávu. Před měsícem se prý provdala za jednoho právníka a společně se přestěhovali do San Francisca. Tato informace Brianovi podlomila kolena. 

"Tak mi nalij dvojitou whiskey bez ledu, bejby!" řekl smutně Brian.



"Právě jsem dopil osmnáctou whisky. Věřím, že je to rekord." Dylan Thomas, anglický básník

Žádné komentáře:

Okomentovat