Coming soon

"Na baru s Masarykem" - autorova připravovaná novela. Již brzy i na Vašem nočním stolku.

neděle 19. května 2013

DOVOLENÁ S "TCHÝNÍ"


1/

Uvědomil si to kolem půlnoci na slovinsko-chorvatských hranicích. Oskar nechodí dva roky se svou přítelkyní Sárou, ale vlastně s její matkou. Do té doby si toho nevšimnul, ale chováním je to v podstatě její věrná kopie. Když asi po páté zmínila naprosto nevhodně zvolené oblečení postarší dámy, která seděla na sedadle před nimi, uvnitř doslova supěl. Nechápal, proč si sama neuvědomuje, že oni jsou také součástí té pojízdné Karosy jedoucí na desetidenní pobytový zájezd do Chorvatska. 

2/

Když před měsícem vybírali společnou dovolenou, kde Oskar dopíše svou knihu, přáli si polopenzi, pokoj s balkónem blízko moře a města. Oskar Sáře jasně nabídl, že s penězi si dělat trápení nemusí a můžou letět v podstatě kamkoliv. Sára si jako studentka vysoké školy ovšem nemohla tolik vybírat a Oskar to chápal. Rodiče by jí taktéž vyšší částkou nepřispěli, zvolili tedy v rámci poměru kvalita x cena jejich destinací ostrov Hvar v Chorvatsku. 

Po oznámení plánu dovolené rodičům jim Sářina matka Chorvatsko neustále vymlouvala. Mají si prý zajet někam pod stan do Českého ráje.  Od Oskara by bylo sice pěkné, kdyby vzal jejich dceru na Maltu, ale přece ji nebude živit. Sářina matka přišla i s dalšími plány, například, že si mohou půjčit kola a projet si okolí. Oskar si šel na uklidnění zapálit cigaretu a při zavírání dveří zaslechl slova budoucí tchýně, že jako úspěšný spisovatel by taky nemusel dělat "Zagorku" a mohl by vzít jejich dceru třeba do Ameriky. Sářin otec rozumně debatu ukončil a poznamenal, ať si to mladí udělají podle sebe. Matka se na něj podívala přísným pohledem a toho dne u nich zavládla tichá domácnost.

3/

Na recepci dostali klíče od pokoje a šli se ubytovat. Pokoj za bezmála devět tisíc na deset dnů vypadal překvapivě útulně. Sára mlčela. Po chvilce řekla, že jí máma poradila, pokud by se jim pokoj nezamlouval, ať jde Oskar na recepci a požaduje okamžitou výměnu. Po hádce si pokoj nechali a šli na pláž. Moře a hřejivé teplo uklidní každého. 

První tři dny jejich dovolené byly přesně takové, jak má dovolená vypadat. Ráno si chodívali zaběhat, u snídaně s radostí sledovali, jak ostatním turistům nenápadně mizí v kapsách džemy, paštiky a pečivo ze švédských stolů. Opalování střídali během dne opakovaným sexem, který je na dovolené přeci jen vášnivější.  

Zrovna v nejlepší chvíli jí pípla smska. Patrně správně vytušila, že jí píše její matka, utřela si pusu a zprávu si přečetla. To ovšem nebyl takový problém, jaký měl teprve přijít. Sára Oskarovi sdělila obsah zprávy. 

"Ahoj miláčci, jak si užíváte dovolenou?"  ...

"Doposud ano." pomyslel si v duchu Oskar podrážděně. 

"... právě jsme přijeli do Prahy. Kytky jsme Oskarovi zalili a já mu ještě vypíglovala dřez a koupelnu. Užívejte a neutrácejte moc. Máma a táta."

Sára potěšená ze zprávy od rodičů koukla na Oskara, který si vztekle oblékal kalhoty a nedokázal uvěřit, že by mu tchýně uklidila koupelnu, kterou vlastnoručně před odjezdem řádně uklidil. 

"Uklidni se, Oskare, víš, jaký je máma úchyl na pořádek!" říká Sára.

"Jak jako uklidni se, uklizeno bylo, nebyl důvod to dělat znova," odpovídá hlasitějším hlasem kouřící Oskar z balkónu, ,,a moje prachy si můžu utrácet, jak chci!"

4/

Pátý den měl Oskar narozeniny. Bohužel k vlekoucím se sporům během dovolené nedošlo ani k narozeninovému sexu, který byl vždy zpestřen nějakou novinkou. Na posteli ležela igelitka. 

"Rozbalíš si svůj dárek?" ptala se Oskara Sára.

Oskar vytáhl z tašky žluté tričko. I když většinu času nosil tmavé oblečení, potěšilo ho to.

"Před cestou jsem Ti ho vyprala," popisuje dar Sára, ,,máma mi poradila, ať ho vyperu na 60 stupňů!"

Oskar si uvědomil, že jestli si Sáru vezme, dopadne jako její otec. Ta sepraná trika vypadají na tchánově větším břichu komicky. 

5/

K Sářině nemilosti si nové triko do města nevzal. Řekl jí, že přece nebude v restauraci sedět s vystavenou půlkou zad.

Rozhodli se pro noční procházku městem. V jednom zapadlém krámku se suvenýry se na něj obrátila mladá prodavačka s otázkou, zdali Oskar není ten slavný spisovatel z Česka. O prodavačce se dozvěděl, že krátce studovala v Praze a přečetla všechny jeho knihy, což jeho mužské ego potěšilo. 

"Co Ti chtěla?" zeptala se úsečně Sára. 

"Ljubica, chorvatská fanynka!" poznamenal s úsměvem na tváři.

Toho večera došlo překvapivě k narozeninovému sexu. 

6/

"Hele, máma mi včera psala, jak to, že jsme ještě nebyli na těch kolech?" líčí Sára zrovna probuzenému Oskarovi zprávu od maminky. 

"Tak si říkám, proč jsi teda raději nejela s mámou?!" ptá se Oskar.

"Jdi někam, co Ti na mámě pořád vadí?"

"Nic. Jen se nám podstatně plete do života. Sakra, už nemáš patnáct, Sáro, je Ti čtyřiadvacet." vysvětluje své přítelkyni. 

"Di doprdele," obrátí Sára, ,,bude lepší, když dnes půjdu na kolo sama a Ty jsi dopiš ty své bláboly!"

"Myslíš ty bláboly, co nám zaplatily tuhle úžasnou dovolenou?" brání se ironicky Oskar.

"Jo, mámě se ty Tvoje knížky taky nelíbí!" útočí Sára.

"Promiň, ale jediný co Tvoje máma přečetla, je katalog IKEA a Blesk pro ženy!"

"Seš strašnej debil, Oskare, stejně jako Tvý jméno!"

7/

Sára strávila celý den na kolech s ostatními turisty. Oskar si vzal svůj notebook a vyrazil do plážového baru. Přece nebude jezdit ve čtyřiceti stupních po rozpálené silnici. Po třetím mojitu dospěl k názoru, že závěr knihy zde zřejmě nedopíše. Rozhodnul se projít si v klidu město a nasát letní atmosféru. První jeho kroky mířily velkou oklikou do obchůdku se suvenýry. Ľubica v ten den opět pracovala. Po krátké konverzaci pozvala Oskara do nedaleké kavárny. Příjemné venkovní posezení porostlé hroznovým vínem a krásnou společností Oskara učarovalo. Při loučení Oskar políbil Ljubicu na obě tváře. Ona mu vrátila poněkud delší polibek na ústa. Večer Oskar dopsal závěr knihy na jeden zátah. 

8/

Když se Sára s Oskarem vrátili domů do Prahy, na stole ležel vzkaz od Sářiných rodičů. 

"Ahoj miláčci, kytky jsou zalité. Trochu jsem vám poklidila a vyprala prádlo, které jsem po bytě našla." Rodiče

Oskar se už k jednou zažité hádce o úklidu nechtěl vracet. I když s krásnou prodavačkou k ničemu nedošlo, přeci jen měl trochu špatné svědomí z oné pusy. Vzal prádlo, které mu tchýně vyprala i vyžehlila, a ukládal jej do skříně. 

"Sáro, pojď sem!" křičí Oskar znenadání z ložnice.

"Ano miláčku, copak chceš?" ptá se jej Sára.

"Čí jsou tyhle trenýrky," diví se Oskar, ,,moje teda určitě ne!"

"No, to, no to jsou určitě Tvoje, lásko!" přesvědčuje jej Sára. 

 9/

Oskarova poslední kniha měla opět velký úspěch. Nakladatelství mu sdělilo, že bude potřeba dotisk. Díky Sářině mámě a její přehnané pečlivosti odhalil nevěru, za což jí upřímně poděkoval, když  si přijela pro zbytek Sářiných věci. Od té doby si každé tchýně velice váží.

10/

Měsíc poté se Oskar znovu vydal na dovolenou. Po příletu na letiště Split jej čekala Ljubica. Zlatavě opálená, v bílých šatech a s typickým chorvatským koláčem, prý podle maminčina receptu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat