Coming soon

"Na baru s Masarykem" - autorova připravovaná novela. Již brzy i na Vašem nočním stolku.

pondělí 25. března 2013

UTOPIE DR. ROSENBAUMA

Doktor Rosenbaum sedí za svým pracovním stolem a popíjí ranní kávu. Na dveřích jeho kanceláře visí cedulka: "Doktor Rosenbaum - ředitel jedné z největších továren na boty v zemi." 

Sekretářka Tina vstupuje do kanceláře a nese doktorovi s úsměvem na rtech poštu a denní tisk. Velice jí to v nových letních šatech sluší. Již několik let chová k doktorovi tajné city, ale nikdy se mu s nimi nepřiznala. Nechtěla sklouznout ke klasickému klišé vztah ředitel a sekretářka, ač je doktor Rosenbaum svobodný mládenec."

"Pane doktore, blíží se termín, kdy je zapotřebí naplánovat Váš večírek s investory," informuje Tina doktora Rosenbauma, ,,mám zavolat do agentury?" 

"Zajisté Tino, volal mi dnes někdo?" ptá se ji Rosenbaum. 

"Ano, volal pan bankéř Novotný," sděluje mu Tina, ,,informovala jsem pana bankéře, že jakmile budete v kanceláři, zavoláte mu!"

"Výborně Tino, spojte mě s ním, prosím!" odpovídá Rosenbaum.  


"Zdravím Tě, drahý příteli," s radostí slyší v telefonu Rosenbaum bankéře Novotného, ,,máte pro mě nějaké nové informace?"

"Ani se neptejte, pane doktore," říká mu tichým a lkavým hlasem bankéř, ,,je konec, už včera bylo pozdě!"

"Nestraště mě, copak se děje?" odpovídá ustaraně Rosenbaum. 

"Vzpomínáte si na na nedávné zdanění vkladů na jednom středozemním ostrově?" ptá se bankéř Rosenbauma.

"Ano, jistě, jednalo se o zdanění bankovních vkladů, nejdříve velkých společností, poté i jednotlivých fyzických subjektů, ale nakonec vše přece dopadlo v pořádku, nemýlím-li se?" ujišťuje se Rosenbaum.

 "Ano, máte pravdu, zpočátku tomu opravdu tak bylo, ale z mých potvrzených zdrojů to byla pouhá zkouška na to, co se má teprve stát!" dodává bankéř. 

"Nestrašte mě příteli a povězte mi, oč se jedná!" ptá se jej s narůstající nervozitou Rosenbaum.

"Pane doktore, radím Vám dobře, urychleně prodejte veškerý Váš majetek, nemovitosti, cenné papíry, zlato - prostě všechno!" naléhavě prosí bankéř Rosenbauma. 

"Vzpomínáte si na čtyřicátýosmý rok a co se stalo Vašemu prapradědečkovi," ptá se jej bankéř, ,,taky všechno znárodnili, teda spíše zkonfiskovali, žádné náhrady nebudou, vše JIM propadne! 

"To není možné, tomu nevěřím, vždyť už je jiná doba?" ptá se nedůvěryhodně Rosenbaum.

"Vše byla jen hra, započalo to uměle vytvořenou finanční krizí, strachem, zahnání většiny do dluhové pasti a nezaměstnaností," koktavě pronáší bankéř, ,,teď drží ONI veškerý kapitál a moc světa ve svých rukách!"

"Věřte mi příteli," ujišťuje jej bankéř, ,,informovali mě mí dobří přátelé z jihu, severu i západu, tam už vše pomalu začíná!"

"Musím končit příteli," loučí se bankéř s Rosenbaumem, ,,opatrujte se, sbohem!"

"Sbohem!" odpovídá příteli Rosenbaum a němě upírá zrak ke dveřím.

V tom přiběhne Tina do kanceláře: "Pane doktore, v rádiu hlásí, že mloci, jen v jiné podobě, jsou opět ve Vltavě, co to má znamenat?"

"To je jen parafráze na jednu Čapkovu alegorii, Tino," vysvětluje jí Rosenbaum, ,,zase jsme blíže k nesvobodě!"

"Vezměte si do konce týdne volno milá Tino," odpovída jí Rosenbaum hledíc z okna, ,,a vypište si šek na sumu, kterou uznáte sama za vhodnou a vyberte si jej ještě dnes!"

"Pane doktore!" vykřikne s pláčem Tina, ,,neděste mě!"

"Nyní informujte s následující úkolem mého právního zástupce Nováka," podává Rosenbaum instrukce své sektretářce, ,,ať neprodleně začne konat s prodejem veškerého majetku, stop loss vyjímaje, on už to pochopí!"

"Utíkejte Tino, nemáme tolik času, zbytek instrukcí naleznete v mém sejfu," dodává Rosenbaum, ,,je to datum Vašeho narození!" 

Doktor Rosenbaum si sedá ke svému stolu, v pravé ruce žmoulá ucho od šálku kávy, v ústech mu doutná cigareta. Levou rukou se ujišťuje, zda má v šuplíku svou zbraň.

Žádné komentáře:

Okomentovat